Sanakirja teki digiloikan eli miten sanakirjasta tuli älykäs


Sanakirja teki digiloikan eli miten sanakirjasta tuli älykäs

Muistatko vielä ajan, kun sanakirja painoi viisi kiloa ja sen alussa oli 20 sivua käyttöohjeita, lyhenneluetteloita ja sanojen taivutuskaavoja? Tai kun printattu teksti oli niin pientä ja tiivistä, että tarvitsit suurennuslasin ja mietintämyssyn, jotta sait selville, mitä sanakirjassa oikeastaan lukikaan? Tai kun löysit vihdoin sivulta 324 etsimäsi sanan campanula, mutta sen kohdalla lukikin vain “katso bellflower”, ja pläräys alkoi uudestaan…

Perinteisten sanakirjojen käyttökokemus on kauniisti sanoen onneton. Sanakirjojen siirtyminen paperilta digitaaliseen maailmaan onneksi mahdollistaa monenlaisia parannuksia ja vapauttaa sanakirjan tekijät fyysisen maailman rajoituksista kuten maksimisivumääristä ja pienestä fonttikoosta.


Sanakirjan alun lyhenneluetteloa ja taivutuskaavoja ei onneksi enää tarvita. Tila ei ole ruudulla ongelma, joten lyhenteet ja muut kryptiset merkintätavat voidaan avata. Enää ei tarvitse arvailla, onko met metalliala, metsätalous vai metsästys, ja onko genet genetiivi vai genetiikka - lyhenteet on kirjoitettu auki kokonaisiksi sanoiksi. Entä onko ranskan pouvoir-verbin subjunktiivi hakusessa? Ei hätää, taivutuskaavat näytetään sanakirja-artikkelin yhteydessä kokonaisuudessaan napin painalluksella.

Jos taas vastaan tulee vieraskielisessä tekstissä taipuneessa muodossa oleva sana, paperisen sanakirjan käyttäjällä nousee seinä vastaan. Ennen kuin sanaa voi alkaa etsiä sanakirjasta, lukijan täytyy ensin itse keksiä sen perusmuoto, mikä ei monessa kielessä ole ilmiselvää. Nykyään älykäs sanakirjahaku tunnistaa taipuneen muodon ja ehdottaa automaattisesti sanan perusmuotoa.

Nykyteknologia mahdollistaa myös esimerkiksi helpon hyppimisen sanakirja-artikkelista toiseen sekä selkeämmän ulkoasun jota voidaan muokata yhä paremmaksi. Jos taas haluat kääntää pitemmän fraasin, jota ei sanakirjasta löydy, käytetään kääntämiseen automaattisesti konekääntäjää.

Sanakirjaa voi myös pyytää lukemaan sanat ääneen, ja itselle uudet sanat voi lisätä sanalistaan myöhempää kertausta varten. Löytyneet virheet voi helposti raportoida ja puuttuvista sanoista kannattaa jättää käännöspyyntö – lisäämme uusia sanoja päivittäin.

Kirja kun on kerran printattu niin se ei siitä muutu, mutta digitaalinen sanakirja elää ja kehittyy yhä älykkäämmäksi ja paremmaksi. Kerro meille, mitä älykästä ominaisuutta vielä itse kaipaat!